5 трика на топ дизайнерите за вътрешен интериор

Влизал ли си в домове, в които се влюбваш от пръв поглед? Стените, обзавеждането, декорациите, атмосферата като цяло те приканват да влезеш, а всяка минута в този дом те кара да се чувстваш добре.

Интересно ти е как се постига това? Попитахме няколко от топ дизайнерите за вътрешен интериор и те ни дадоха 5 лесни съвета с видим ефект!

Интериорен трик 1: Преди да започнеш, измисли цветова схема

Сигурно събираш идеи. Харесват ти розовите възглавници? Искаш да боядисаш стената в тюркоазено синьо? Червеният диван стои жестоко?… Спри! Ако просто събираш идеи, на това и ще заприлича дома ти – събрани неща накуп, без идея, които взаимно губят уникалността си. Затова следвай златното правило за цветовете: 60% от стаята трябва да е в 1 доминиращ цвят, 30% във второстепенен цвят, а 10% – в акцент.

Интериорен трик 2: Не поставяй всички мебели до стените

Звучи малко нестандартно и със сигурност ако го споделиш, ще скандализираш баба си. Но в модерния дизайн всичко е разрешено – разчупеното подреждане на мебелите ще промени цялостния изглед на стаята ти. Мебел в средата на стаята? Диван поставен диагонално в ъгъла на стаята и зад него – лампа? Ние казваме – защо не!

Интериорен трик 3: Таванът

Таванът често се пренебрегва, като се залага на класиката и се прави традиционно бял. Но това далеч не е единствената опция. Таван с цвета на стените или пък с фототапет на небе или облаци може да преобрази изцяло дома ти.

Интериорен трик 4: Правилото на петте възглавници

Искаш по-дизайнерски вид за канапето в хола? Просто следвай правилото на 5-те възглавнички: постави две еднакви, големи квадратни възглавници от двата края на дивана, отгоре до тях постави две по-малки квадратни възглавници с цвят и дизайн, който да се съчетава с цвета на големите възглавници и с цвета на канапето и накрая постави една възглавница-акцент в средата. Воала!

Интериорен трик 5: Закачи картините по-ниско

Честа грешка е картините да се закачат твърде високо на стената. Но така се нарушават пропорциите на стаята – картините са много по-близо до тавана, отколкото до мебелите в стаята. Дизайнерите съветват да закачаме картините 10 сантиметра над мебелите.

Автор: prodatabg.com

Аз съм администраторът на prodatabg.com.